Wednesday, November 15, 2006

>>Resipi Satay Ayam





Untuk Ayam Satay


1 ekor ayam 2kg yang disembelih halal (dipotong 12 ketul)
5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
200 gram halia (diblendkan hingga halus)
300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
1 cawan gula pasir
5 camca teh garam


Untuk kuah Satay


½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)

7 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

2 batang serai

1 stgh inci halia

5 tangkai cili kering

2 papan gula melaka

2 sudu asam jawa, diambil airnya.

Gula dan garam secukup rasa


Cara membuat ayam sate
1. Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Ayam Satay

2. Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
3. Bakarkan Ayam Satay hingga Masak
4. Kipas diguna untuk kontrolkan haba
5. Kilatkan AYam dengan Air Perapan dan Minyak dengan brush Serai bila perlu
6. Ayam Satay Akan masak bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
7. Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi


Cara membuat kuah

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.

2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)

3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.

4. Didihkan campuran tadi.

5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.

6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.

7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.

8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala.

9. Dah pun siap. Ni resepi saya belajar dari Kak Ida, buat masa open house hari tu.

1 comment:

ida yusoff said...

hey, you probably dont know me, i would just like to thank you for the recipe, i'm taking my english exam so i can study overseas tomorow (called ielts), and they ask an array of questions from holiday locations to traditional foods, and how to prepare them, and your entry helped alot :)

selamat berpuasa ^_^